Eén boom moest geveld worden door een professionele partij.

Op deze plek moet het nieuwe yogacentrum komen met hier enkele sfeerimpressies:

Veel passen en meten, het centrum wordt 12 meter lang aan de achterkant en past precies tussen de erfscheidingen! 

De eerste graafwerkzaamheden werden uitgevoerd begin november 2017: 

 

Nadat alle piketpaaltjes staan, kan de fundering gestort:

 

 Op de fundering worden muurtjes gemetseld, die de begrenzing gaan vormen voor de vloer. 

Zodra de muurtjes rondom tot op vloerhoogte opgemetseld zijn, wordt de ondergrond ge-egaliseerd en met plastic folie afgedekt. Daarna het vlechtwerk voor de wapening van de vloer:

 

Het vlechtwerk is bijna klaar.

Het is tijd voor de betonjongens. Met een lange slurf wordt het beton vanaf de Willemstraat naar de bouw geleid en de vloer wordt gestort:

Zodra het beton is uitgehard, kan Emma het niet laten of de matjes moeten worden uitgeprobeerd. Klopt het ongeveer of moet het werk opnieuw.....

Nu gaat het even van "van dik hout zaagt men planken. De binnenmuren worden niet gemetseld, maar in grote lijmblokken met een kraantje op elkaar gestapeld en gelijmd. Voor je het weet staat er een muur!

 

Even goed nadenken! Als je met het hijskraantje alle binnenmuren optrekt, kun je er niet meer uit!

De timmerman zorgt ervoor, dat de contouren van het yogacentrum zichtbaar worden:

 Ongeveer gelijktijdig met de timmerwerkzaamheden aan de balklaag worden de zijmuren geisoleerd en wordt er begonnen met de buitenmuur:

 

Op de laatste dag vóór de kerstvakantie wordt de eerste daklaag op de balklaag getimmerd en waterdicht gemaakt. 

Vanaf de toekomstige plek voor de docente moet het er dan ongeveer zó uit gaan zien. Denk de glazen wanden er nog in, een frisse groene grasmat erbij; denk de bouwvakker en bouwtroep weg en natuurlijk: de yoga-deelnemers er links en rechts erbij!

De bouwvakkers gaan even op kerstreces, tijd voor ons om de planken te gaan schilderen. De voorzijde van het centrum bestaat uit 4 glazen panelen en een uit hout opgetrokken muur aan weerszijden van de kozijnen. 

Na de kerstvakantie wordt het werk weer snel opgepakt. De achtermuur is maar liefst 12 meter lang, wordt in enkele dagen op hoogte gebracht:

Aan de voorkant ziet het er al anders uit, met achter elkaar de toekomstige entree en  de toekomstige yogaruimte:

 

Van binnen wordt de ruimte sfeervol verlicht met drie dakkoepels:

Voor de afwerking wordt een topvloer gestort en de voorbereidingen daarvoor zijn hier in volle gang. De afwerkvloer krijgt ook weer een wapening:

Dan volgt een grote stap: de kozijnen zijn geplaatst en de glazen wanden worden gemonteerd. Het is een driedubbele beglazing, zodat de yogi's aan de raamkant in koude tijden binnen toch warm blijven.

De leidingen en instrumenten aan de rechterkant van de ruimte is de "cockpit" voor de yogadocente: vanuit hier kan geluid en licht worden bediend! Op deze foto is ook mooi te zien, hoe de vloerverwarmingsbuizen worden aangelegd.

 

 

De waterafvoer (toilet en keuken) bleek aanzienlijk ingewikkelder dan gedacht, dat moge blijken uit de foto's van het graven van de geul voor de riolering.

 

 

 

 

Maar alle inspanningen zijn niet voor niets: het resultaat mag er zijn!