Mijn naam is Nelleke Kooij.

Sinds 2014 geef ik met veel plezier hatha yoga bij Maisha. In het begin als invaldocent en nu geef ik iedere week drie lessen, twee op dinsdagavond en een op donderdagochtend. Daarnaast val ik nog steeds af en toe in voor een van de andere docenten, dus grote kans dat we elkaar eens tegenkomen als je yoga bij Maisha doet!

Bewegen met aandacht

Voor mij is yoga bewegen met aandacht. Aandacht voor je lichaam, voor je adem en voor je geest. In mijn hatha-yogalessen nodig ik je uit om met je aandacht naar binnen te keren. Door met je aandacht aanwezig te zijn in je lichaam, word je je bewust van overbodige spanningen in je lichaam. Met behulp van je adem leer je deze spanningen steeds dieper los te laten. Je adem weerspiegelt je gemoedstoestand: zoals je ademt, zo denk je en zoals je denkt, zo adem je. Wanneer je adem onrustig is, snel en oppervlakkig, dan is je denken onrustig. Wanneer je adem rustig en diep is, dan is je denken rustig. Door het beoefenen van yogahoudingen en ademoefeningen, breng je je adem tot rust en komt tegelijkertijd je geest tot rust.

 

Opleiding

Ik heb mijn opleiding aan de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven gevolgd. Na het afronden van de eerste drie basisjaren volgde ik de modules Anatomie en Fysiologie, Ayurvedische Beginselen, Yoga en Wijsbegeerte en het specialisatiejaar Zwangerschapsyoga. In 2017 heb ik de opleiding afgerond met de module Ayurvedische Massage en mijn eindscriptie over de hurkzit. Een veelzijdige houding, die voor veel westerse mensen niet altijd meer even vanzelfsprekend kan worden aangenomen.

Sinds een aantal jaar noemt de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte de vorm van hatha yoga die zij onderwijzen: Saswitha Yoga. Deze vorm van hatha yoga heeft een aantal onderscheidende kenmerken, die zij mooi verwoord hebben in het volgende stuk:

 

Saswitha Yoga

Saswitha Yoga is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren. Een les Saswitha Yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke hatha-yoga-?sana’s voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding op de statische houding. De adem is de dragende kracht van elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling. Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. Daarnaast in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.