Wat is Ashtanga Vinyasa Yoga?

Ashtanga Vinyasa Yoga is een zeer dynamische yoga stijl. Het wordt gezien als een van de meest uitdagende vorm van yoga.  Je wordt bij Ashtanga Vinyasa Yoga fysiek en mentaal uitgedaagd je grenzen te verkennen.

De serie bestaat uit staande houdingen, gevolgd door een serie zittende houdingen. Je beweegt op het ritme van de adem in houdingen die in elkaar overvloeien. Tussen de zittende houdingen zit een z.g.n. Vinyasa. De Vinyasa zorgt ervoor dat je warm blijft en zorgt tevens dat de vorige houding  wordt geneutraliseerd  Je blijft ongeveer 5 ademhalingen in iedere houding. Aan het einde van de serie is er in Savasana ruime tijd voor ontspanning en navoelen.   

Doordat er gebruik wordt gemaakt van de Ujjayi ademhaling tijdens de vrij intense houdingen kun je er behoorlijk van gaan zweten. Dat zweten heeft een reinigend effect. Het is daarom aanbevolen om voor en na de les voldoende (water) te drinken.  

Deze yogavorm zorgt ervoor dat je op fysiek vlak spierkracht ontwikkeld en je flexibiliteit toeneemt.  Op mentaal vlak zorgt het voor verbeterde concentratie en focus. Het is meditatie in beweging. Door de vaste volgorde van opeenvolgende houdingen is het makkelijker om minder in je hoofd en meer in je lijf aanwezig te zijn, waardoor je je bewuster wordt van je mentale en lichamelijke bewustzijn.