Wat is Qigong?

Qigong heeft zijn oorsprong in het Daoïsme en de bewegingen/oefeningen zijn nauw verbonden met de Dao en met de natuur. De natuur is altijd in beweging volgens het ritme van de seizoenen, met na elk einde weer een nieuw begin. Er is één constante volgens het Daoïsme en dat is verandering. Meebewegen met de veranderingen die op je pad komen vanuit zachtheid en vertrouwen op je eigen intuïtie, is een terugkerend thema in mijn Qigong les. De lessen beginnen met korte opwarm oefeningen voor lichaam en geest, gevolgd door een qigong serie afhankelijk van het thema van de les. We sluiten af met een eindontspanning en/of meditatie. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk, ervaring is niet nodig.  

Qigong bestaat uit de woorden Qi (levensenergie) en gong (werk) en betekent vrij vertaald werken met energie. Qigong is een meditatieve vorm van bewegen en is één van de pijlers van TCM (traditional chinese medicine), naast acupunctuur en voeding,  waarbij ervan uitgegaan wordt dat lichaam en geest één zijn. Door regelmatig qigong te beoefenen houd je een gezond lichaam en een gezonde geest. De energie (qi) leren waarnemen, weer herkennen wat intuïtief al in ons aanwezig is, brengt rust, vertrouwen en inzicht in eigen lichaam en geest.

In de hectiek van het dagelijks leven, waarin we constant ‘“aan staan' is het fijn om met aandacht naar het lichaam te gaan en de geest tot rust te brengen, letterlijk naar binnen te keren. Dat doe ik in mijn Qigong Les door bewust contact te maken met de adem en het lichaam. De Chinezen zeggen: Qi (of Chi) volgt Yi. Yi is aandacht/intentie.

De zachte vloeiende ronde bewegingen en de zachte strekkingen, allen binnen de eigen grenzen van het fysieke lichaam, zorgen voor een soepeler lichaam, opheffen van energieblokkades in de meridianen (energiebanen) en de daarmee verbonden emoties en spanningen. Je zult je niet alleen energieker en vitaler voelen, maar ook evenwichtiger en kalmer. Regelmatig beoefenen van Qigong maakt je steeds bewuster hoe je lichaam aanvoelt en waar spanning en weerstand zich bevinden. Je zult steeds beter in staat zijn aan te voelen wat je zowel fysiek al mentaal nodig hebt om in balans te blijven/komen en vanuit deze staat bewust te kiezen voor een gezond(ere) levensstijl.

 Dit is wat Qigong o.a. doet voor je lichaam en geest:

  • het houdt het zenuwstelsel in balans, stress krijgt minder vat
  • het houdt de bloeddruk in evenwicht en verbetert de bloedsomloop
  • het versterkt het immuunsysteem, is een krachtige afweer voor schadelijke invloeden van buitenaf
  • het vitaliseert het skelet, je houding blijft soepeler
  • het rekt en strekt je spieren en gewrichten en bevordert zo je flexibiliteit
  • het voedt en ondersteunt de longen, opnemen wat goed voor je is, loslaten wat schadelijk is
  • het stimuleert de spijsvertering, wat gezond is blijft, wat ongezond is wordt afgevoerd
  • het houdt de organen soepel
  • het brengt de geest tot rust