Restoratieve of herstellende yoga is een prachtige vorm van yoga. De lessen zijn heel rustig en er is weinig fysieke inspanning. De meeste houdingen voer je zittend of liggend uit. De bedoeling is om je lichaam en geest te kalmeren en te ontspannen. Je spieren kunnen in het begin weerstand bieden maar uiteindelijk ga je ontspannen in de houding. Dit betekent dat je meer ruimte krijgt en spanningen los kunt laten.

De hele les geef je jezelf liefdevolle aandacht. Je luistert aandachtig naar je lichaam en adem. De les verloopt in een heel rustig tempo en je blijft enkele minuten in elke houding. Dat geeft je genoeg tijd om echt in contact te komen met jezelf. Je krijgt de ruimte om te voelen en erachter te komen wat het is dat jij op dat moment nodig hebt. Het gaat erom dat je je volledig over kunt geven aan ontspanning zonder belemmeringen in je lichaam of je op een andere manier belemmerd te voelen.

Er wordt veel gewerkt met zogenaamde props: ondersteunende strips, speciale kussentjes, etc. Die zijn aanwezig in de yogaruimte.

Restoratieve yoga wordt vaak aangeraden aan mensen die zelf over hun eigen grenzen zijn gegaan, of om een andere reden uitgeput raken. Iemand die overspannen is, burn-out klachten ervaart, met een trauma worstelt of van een blessure moet herstellen. Voor iemand in zo’n toestand is restoratieve yoga de beste optie. De naam zegt het zelf, je wil herstellen op fysiek en/of emotioneel niveau. Maar ook als je gezond en gelukkig bent is deze vorm van yoga heilzaam voor je lichaam en geest.